Znáte ten pocit bezmoci, kdy se cítíte beznadějně, jako byste se zasekli? Nějak takto se cítila osoba, se kterou jsem nedávno absolvoval coachingové sezení: není schopna najít si zaměstnání v účetnictví. Pracuje v oblasti prodeje a posledním rokem studuje fakultu účetnictví, nemá ale žádné zkušenosti v oboru.

 

Když jsem se jí zeptal, proč si vybrala právě tuto profesi, řekla mi, že ráda pracuje s čísly. V případě, kdy objeví nějakou nesrovnalost nebo když některé z výpočtů nevyjdou, nadšeně hledá zdroje chyb a opraví je. Během vyprávění jsem s ní sdílel její zapálení a radost, jelikož vím, že člověka činí následování své vášně šťastným.

„Co jste dosud dělala pro to, abyste si našla práci?”, zeptal jsem se.

Odpověděla smutným hlasem: „Reagovala jsem na spoustu inzerátů, byla jsem na pohovorech, ale nic nevyšlo. Nevím proč. Někteří mi neodpověděli vůbec, jiní řekli, že nemám s účetnictvím dostatečné zkušenosti . Nechápu to, vždyť ta místa byla určena pro juniory!”

Ptal jsem se dál: „Jak myslíte, že vám mohu pomoci?”

„Moc by mi pomohlo několik rad, protože už nevím, co dál dělat. Možná bych měla něco změnit ve svém životopise nebo se při pohovorech například jinak prezentovat.”

Odpověděl jsem jí následujícími nápady, které jsou vhodné pro každou pozici:

- To je pravda, na způsobu, kterým se prezentujete, velmi záleží, a možná by vylepšení prospělo i vašemu životopisu – přečtěte si články na toto téma, na internetu jich naleznete spoustu.

- Najděte způsob, jak získat v účetnictví zkušenosti, případně se seznamte s někým, kdo se v tomto oboru vyzná a od koho byste mohla takzvaně ukrást řemeslo, s někým, kdo vám dovolí přihlížet k tomu, jak se účetnictví dělá, vysvětlí vám postupy a případně vás nechá si to zkusit.

- Dalším způsobem je najít si stáž – ať už placenou nebo neplacenou – která vám umožní získat praxi. Je velice důležité začít pracovat v oboru, pokud po práci v účetnictví opravdu toužíte.

- Zeptejte se ve své současné práci, zda byste mohla strávit několik dní v oddělení účetnictví, kde byste přímo u zdroje pozorovala, jak se tato práce dělá. Nezapomeňte dodat, že tato žádost vychází z vaší touhy po sebezdokonalování a učení.

- Požádejte rodinu a přátele, aby vám z řad svých známých doporučili účetního, který vám umožní uvést do praxe to, co jste se naučila na vysoké škole.

- Promluvte si na toto téma s kolegy na fakultě a zeptejte se jich, jak se jim podařilo získat zkušenosti.

- Nejdůležitější je se nevzdávat, dokud nenajdete možnost uplatnění již nabytých teoretických znalostí v praxi. Tímto způsobem opravdu asimilujete své znalosti, bude vám více jasné, jak účetnictví funguje a získáte zkušenosti, které vám pomůžou najít si právě takovou práci, kterou si přejete.

„O těchto možnostech jsem neuvažovala… Začnu se ptát lidí kolem sebe a pokusím se najít někoho, kdo by mi účetnictví ukázal a naučil mě ho. Napadá mě hned několik lidí, se kterými si co nejdříve promluvím”, odpověděla se sebevědomým úsměvem.

Výraz její tváře mi naznačil, že se její vnitřní rozpoložení změnilo, tím byl můj úkol splněn. Zatímco mi popisovala, jak tyto rady uplatní, sršel z ní optimismus a motivace.

Častokrát, když jsme na začátku naší kariérní cesty, představuje nedostatek zkušeností faktor, který nám brání ve snadném nalezení práce. Zůstáváme v omylu, že zkušenosti můžeme získat pouze v zaměstnání, což ale není pravda. Jak vidíte, existuje mnoho variant, kterými můžeme nabýt zkušenosti, a to bez ohledu na profesi, kterou chceme zastávat. A nejlepší na tom je skutečnost, že to nic nestojí!  

Naopak pomůžeme i svému učiteli – je to dobrá příležitost pro zlepšení komunikačních, sdělovacích a dokonce i kreativních schopností.

 

Jak jste získali zkušenosti vy? Jaké rady byste udělili juniorům? Pojďme pomoci těm, kdo jsou teprve na začátku své cesty, a poskytnout jim řadu nápadů.