Nezaměstnanost je nízká, firmy bojují o talenty. Současná situace na trhu práce nahrává tomu, říci si šéfovi o vyšší mzdu, více volného času, lepší benefity. Zkuste to.

„Odkládala jsem to, jak jsem jen mohla, vůbec jsem nevěděla, jak si o ty peníze říct. Dělám více práce než dřív, mám větší zodpovědnost. Ale já tohle prostě neumím,“ vypráví pětatřicetiletá Helena, která pracuje pro rodinnou firmu v Jihočeském kraji.

Když před dvěma lety nastupovala, měl podnik deset lidí, teď jich je padesát, takže asistentka společnosti je opravdu mnohem vytíženější. Navíc často pracovala i o víkendech. Argumentů pro zvýšení mzdy měla tedy Helena hodně, motivaci velkou, protože s manželem právě koupili dům na hypotéku. Ale odvaha jí chyběla.

Nakonec se rozhoupala a šéfovi svou prosbu přednesla. „Díval se na mě překvapeně, což mě ještě víc znervóznilo. Ale pak jen přikývl, že je to jasné, že ho to mělo napadnout samotného. Dal mi jednorázovou odměnu a slíbil, že si polepším o tři čtyři tisíce měsíčně,“ popisuje Helena. „Ulevilo se mi, šlo vlastně jen o to, ozvat se, připomenout se.“

Více informací >>