Proces hledání nového zaměstnání může trvat několik dlouhých měsíců. Po dobu celého tohoto období je důležité, abys udržel/a pozitivní pocit, který by Ti pomohl co nejrychleji získat vysněné pracovní místo. V tomto článku jsme pro Tebe připravili několik podnětu, jež budou důležité pro Tvůj postoj v průběhu náboru, ale rovněž pro konečný výsledek.

Některé věci zůstanou zásadní nezávisle na vytouženém zaměstnání nebo na oblasti hledání. Především si vytvoř seznam se všemi věcmi, které umíš dělat s tím, že upřednostníš ty, které se Ti líbí. Vášeň přináší vytrvalost. Bude pro Tebe mnohem jednodušší zachovat si zájem o věci, které tě skutečně přitahují lákají. Tímto způsobem bys mohl/a rozlišit Tvé skutečné přání od vlivu lidí z okolí nebo od jiných faktorů, například velmi dobře hodnocená firma, ale s kterou Ty bys neměl/a mít nic společného.

 

Můžeš si důvěřovat, a přitom zůstat skromný/á?

Nestačí jen hledat odborné webové stránky a podávat ucházet se o práci. Musíš být viděn/a. Trh je velmi konkurenční a riskuješ, že zaměstnavatel možná ani tvou žádost neotevře. 

Vlastní zhodnocení se pojí s důvěrou v sebe sama. Mnohokrát je skromnost v naší kultuře spojována s falešným snížením potenciálu. Být skromný/á neznamená, že jsi neschopný/á, ale že s důvěrou v sebe sama můžeš propagovat věci, o kterých s jistotou víš, že je zvládáš a že víš o věcech, které ještě musíš zdokonalit a také se je naučit.

 

Co děláš po odeslání žádosti o práci?

Poté, co jsi odeslal/a žádost o vytouženou práci spolu se specifickým životopisem přizpůsobeným danému zaměstnání, je důležité kontaktovat osoby, které se v dané firmě věnují náboru nových zaměstnanců. Firma sama o sobě je značkou, a ne osobou, s kterou můžeš mluvit. Přímé oslovení osoby Ti zvyšuje šance na odpověď. 

Na stránkách Kdepracujeme.cz nalezneš profily zaměstnavatelů a hodnocení, která Ti pomohou uvědomit si způsob, jakým máš přistupovat k dialogu. 

Je velmi důležité znát co nejvíc skutečností o pracovním místě, které chceš ulovit. Jsou případy, kdy popis zaměstnání odpovídá Tvé oblasti činnosti, ale politiky firmy mohou být v rozporu s tvým přáním.

 

Nastav si cíle

Tento proces vyhledávání vyžaduje trpělivost a důslednost. Nemůžeš podat v jednom dni žádosti o všechna zaměstnání, která jsou k dispozici, a poté dlouhou dobu čekat, aniž bys něco podnikl/a. Jelikož se nachází pod jedním klikem, s těmito žádostmi se často zachází velmi povrchně. Takže než klikneš, přečti si celý popis. 

Nastav si cíl tvořený z určitého rozumného počtu zaměstnání, které bys našel/našla každý den. Poté si poznamenej kroky, jež chceš podniknout v rámci strategie oslovení firmy. Ať už chceš poslat náboráři e-mail, nebo chceš znát názor bývalých zaměstnanců, je nutné abys vše zařadil/a do plánu cílů.

 

Jak se postavit k neúspěchu?

Po celou tuto dobu je dobré, aby ses připravil/a na to, že budeš odmítán. Mnohokrát, vedle všeobecných požadavků na zaměstnání, velmi významné jsou tzv. soft skills. Jedná se o rozhodná kritéria, která v mnoha případech ovlivňují volbu zaměstnavatele. Zamítnutí neznamená, že nejsi dobře připraven/a v Tvé oblasti činnosti, ale oznamuje Ti, že můžeš rozvíjet nové osobní dovednosti. 

 

Optimismus a pozitivní energie

Zákon přitažlivosti funguje i tehdy, když si hledáš nové zaměstnání. Čím víc si budeš prosazovat své, tím víc se budou zpožďovat výsledky. Ten, kdo nemá uzavřenou mentalitu, ví, že optimistický postoj je klíčem k úspěchu. Snaž se každý večer si poznamenat tři pozitivní věci daného dne. Nemusí se povinně jednat o zaměstnání. Může to být jakákoli věc v daném dni, která Tě potěšila a předala ti pozitivní energii: krátká procházka, šálek dobré kávy, nějaký kompliment atd.

Snaž se mít kolem sebe lidi, kteří umí zajistit příjemný den. 

Jim Rohn – podnikatel a motivační speaker řekl, že: „Jsi průměrem pěti osob, s kterými trávíš většinu času”.

Pokud se nelze vyhnout těm, kteří Ti odbírají energii, snaž se trávit co nejméně času v jejich přítomnosti a nenech se ovlivnit jejich myšlením.

 

Hledej motivační zdroje

Když cítíš, že už nemůžeš dál, můžeš se pokusit trávit co nejméně času v tomto stavu. Můžeš sportovat, můžeš přemýšlet nebo se dívat na oblíbený film. Dávejte pozor na nepřetržitou relaxaci a pokuste se motivovat jakoukoliv činností.

Existuje spousta motivačních autorů, které je vhodné si přečíst, nebo online zdrojů, konferencí Ted, různých klipů na Youtube nebo LinkedIn, Podcastů na různá témata, a to vše jako příležitost relaxovat a učit se. Lidé, od kterých se máš co naučit, jsou vždy velmi potřební. Jsou-li nepřímo součástí Tvého života, tito lidé Ti pomáhají s vlastním rozvojem a s nalezením řešení pro Tebe užitečných v daném okamžiku.

Veškerá tato řešení přispívají k Tvému úspěchu v rámci procesu hledání nového pracovního místa. Nezapomínej na to, co chceš dělat, proč si přeješ konkrétní zaměstnání a hledej kreativní řešení pro případ jakékoli slepé uličky.