Všichni, kteří někdy měli práci, určitě alespoň v jednom okamžiku pocítili tlak stresu na pracovišti. Kterékoli řemeslo může mít stresující prvky, ačkoli se Ti líbí to, co děláš a do své práce vkládáš vášeň. Krátkodobě je možné, že existují tlaky na dodržování konečných lhůt nebo na plnění složitých úkolů. 

V okamžiku, kdy se stres na pracovišti stane chronickým, může být tíživý a dokonce škodlivý pro fyzické a duševní zdraví. A současný stav práce z domova nepomáhá v boji proti stresu, ale je víc a víc lidí, kteří nemohou najít rovnováhu mezi prací a osobním životem. 

Dlouhodobé vystavení faktorům stresu spojeným s pracovištěm může dlouhodobě ovlivnit zdraví. Výzkumy prokázaly spojitost mezi profesním vyčerpáním a příznaky neklidu a deprese. Mladší osoby, které se obvykle potýkají s těžšími úkoly a extrémním tlakem na pracovišti, mají větší sklony k vyhoření, poruchám z deprese a poruchám všeobecného neklidu.

 

Hlavní stresové faktory

Některé faktory mají tendenci jít ruku v ruce se stresem spojeným s prací. Hlavními stresovými faktory na pracovišti jsou:

   ⇒ nevhodně nízké platy;

   ⇒ příliš mnoho úkolů;

   ⇒ málo příležitostí růstu a postupu;

   ⇒ každodenní práce nepřináší výzvy a naplnění;

   ⇒ chybí sociální podpora;

   ⇒ časté a početné úkoly;

   ⇒ konfliktní požadavky nebo nejasná očekávání výkonu;

V dnešním neklidném světě se pracoviště podobá emocionální horské dráze. Dlouhé hodiny práce, krátké konečné lhůty a čím dál větší požadavky Ti mohou působit starosti, vyčerpávat a přemáhat Tě. A v okamžiku, kdy stres překoná Tvou schopnost plnit úkoly, dochází k poškození mysli a těla – a také je ovlivněna spokojenost, kterou pociťuješ na pracovišti.

 

Jak Tě stres ovlivňuje na pracovišti

Stres a neklid jsou dvě z největších ohrožení, jež se týkají produktivity na pracovišti. Jen málo lidí může podávat maximální výkon, když jsou paralyzováni těmito neduhy, a tento stav snižuje celkovou produktivitu firmy. Přibližně 40 % zaměstnanců si myslí, že jejich práce byla po celou dobu velmi stresující.

Profesní stres může rovněž ovlivnit celé firmy nebo organizace. Vyhoření snižuje produktivitu práce na pracovišti a stimuluje absentismus a změnu zaměstnání. Přes 65 % zaměstnanců si myslí, že stres na pracovišti jim způsobil problémy s produktivitou a přes 10 % zaměstnanců prohlásilo, že tyto problémy značně ovlivnily jejich kvalitu života.

To vede rovněž ke konfliktům mezi spolupracovníky a rozšiřuje stres na pracovišti. Syndrom vyhoření ovlivňuje způsob, jak se zaměstnanci chovají a spolupracují na pracovišti s tím, že jejich produktivita je značnou měrou snížena z důvodu vyčerpání a nepřítomnosti motivace. V průměru, 28 % z řad mileniálů se cítí vyčerpáno na pracovišti každý den nebo velmi často.

Je-li stres přítomen v celé firmě, může to vést ke všeobecnému neklidu a touze zaměstnanců ucházet se o novou práci, která možná bude méně stresující, než ta současná. Tato situace vytváří evidentní problém z hlediska fluktuace personálu, což znamená, že daná firma je nucena investovat víc peněz a času do náboru a vzdělávání nových členů personálu.

Pokud si ale myslíš, že nadměrný stres, který pociťuješ při práci je z důvodu toxického prostředí pracoviště, a ne pouze proto, že procházíš složitějším obdobím, můžeš se kdykoli poohlédnout po nové práci.

Napětí vznikající na pracovišti jsou nevyhnutelná - nezávisle na tom, jak moc se Ti líbí konat vše pro svou práci - nicméně, existuje několik kroků, které můžeš učinit, abys udržel stres na pracovišti na nejnižší úrovni.

 

10 rad, jak nakládat se stresem na pracovišti

    1. Sleduj účinek stresových faktorů na vlastní osobu 

Můžeš začít tak, že si povedeš po dobu jednoho nebo dvou týdnů deník, abys mohl identifikovat situace, které vytváří co nejvíc stresu a jak na ně Ty reaguješ. Zaznamenávej své myšlenky, pocity a názory o pracovním prostředí, včetně příslušných osob a okolností, shody okolností a způsobu Tvé reakce. Zvýšil/a si hlas? Šel/šla jsi k výdejnímu automatu pro občerstvení? Vyšel/vyšla jsi na krátkou procházku? Psaní si poznámek Ti může pomoci najít vzory mezi stresovými faktory a Tvými reakcemi na tyto faktory. Takto časem dokážeš rozvíjet zdravý mechanismus odpovědi na stres. 

 

   2. Zvol zdravé odpovědi na stresové podněty

Místo toho, abys potlačoval/a stres fast-foodem nebo alkoholem, snaž se udělat vše, abys činil/a zdravá rozhodnutí v okamžiku, kdy cítíš, že se napětí zvyšuje. Fyzické cvičení je velmi užitečné při boji se stresem. Jóga může být skvělou volbou, ale je rovněž užitečná jakákoli forma fyzické činnosti. Udělej si čas i na koníčky a oblíbené činnosti pro volný čas. Nezávisle na tom, zda se jedná o jednu hodinu čtení, malování, hry s rodinou, důležité je, aby ses ujistil/a, že jsi vyčlenil/a čas na věci, které ti přináší radost. Dobrý a kvalitní spánek je rovněž důležitý pro účinné ovládání stresu. Vytvoř si zdravé zvyky pro spaní a omez v nejvyšší možné míře užívání kofeinu v pozdních denních hodinách a činnosti stimulující duševní aktivitu, jako je používání počítače, telefonu a televizoru v noční době.

 

   3. Stanov si některé meze

V dnešním digitálním světě je snadné pociťovat tlak být k dispozici 24 hodin, 7 dní v týdnu. Stanov si sám/sama některé limity mezi práci a soukromým životem. To by mohlo znamenat přijetí některých pravidel pro nekontrolování e-mailů z domova ve večerních hodinách nebo nezvedání telefonu při večeři. Ačkoli mají lidé různé preference co se týká míry splétání profesního a soukromého života, stanovení zřetelných mezí mezi těmito dvěma životy snižuje stres.

 

   4. Vyhraď si čas na dobití

Abychom se vyhnuli záporným dopadům chronického stresu a vyčerpání, potřebujeme čas na to, abychom se ze stresu dostali a vrátili se k naší optimální úrovni fungování. Tento rehabilitační proces potřebuje „zastavení se” v práci, kdy existují období, že nekonáš činnosti spojené se zaměstnáním ani nemyslíš na práci. Proto je zásadní se občas odpojit a to způsobem, který by se hodil pro Tvé potřeby a preference. Nenech, aby se prázdninové dny vytratily, užívej si dovolené vždy, kdy tak můžeš činit. Kdykoli je to možné, ber si dny volna pro relaxaci tak, aby ses mohl/a vrátit do práce a cítit se vzpružen/a a připraven/a pro práci. 

 

   5. Uč se odpočívat

Techniky jako meditace, cvičení hlubokého dýchání a uvědomování (stav, kdy aktivně pozoruješ přítomné zkušenosti a myšlenky, aniž bys je mohl posuzovat) mohou pomoci snižovat stres. Začni tím, že si každý den vyhradíš několik minut na soustředění se na jednoduchou činnost, jako je dýchání, chůze pěšky nebo vychutnávání dobrého jídla. Schopnost umět se úmyslně koncentrovat na jedinou činnost bez žádného odpoutání pozornosti bude ještě více posílena praxí a Ty zjistíš, že ji můžeš použít také na mnoho dalších stránek tvého života. 

 

Rada Kdepracujeme.cz

Mindfulness den co den

    6. Dej si na několik okamžiku pauzu před tím, než začneš pracovní den a stanov si záměry na daný den.

    7. Stáhni si meditační aplikaci, kterou budeš moci použít, až budeš na pracovišti pociťovat tlak.

    8. Naplánuj si alespoň 5minutovou přestávku denně na vyzkoušení dechových cvičení.

 

    9. Snaž se organizovat

Ačkoli se cítíš od přírody být trochu nepořádný/á, předem plánovaný záměr být organizovaný může značnou mírou snížit stres na pracovišti. Například, reorganizace Tvého času může pomáhat se snižováním ztraceného času při ranní přípravě, kdy je nutné předcházet zpoždění, a také času pro úspěšné ukončení pracovního dne. Zůstat organizovaný/á může znamenat také předcházení záporných dopadů nepořádku a zvyšovat efektivitu Tvé práce.

 

   10. Kontroluj svou touhu po perfekcionismu

Možná že být perfekcionista a splnit několik úkolů současně Ti působí radost a spokojenost se sebou sama a pomáhá Ti excelovat na pracovišti, ale perfekcionismus Ti může rovněž způsobit velké problémy. Je možné, že se Ti nepodaří udělat vše perfektně na první pokus, pokaždé - obzvlášť v rámci dynamického zaměstnání s rychlým tempem. Dobrou strategií k vyhnutí se pasti perfekcionismu je snaha vydat ze sebe to nejlepší, aniž by ses přetěžoval/a, a vyhradit si čas blahopřát si za vlastní úsilí. Je možné, že zjistíš, že Tvé výsledky jsou lepší, než jsi zpočátku očekával/a, a tak budeš pociťovat mnohem méně stresu na pracovišti.

Zatímco zvládání stresu na pracovišti je skutečným problémem zaměstnání, je tento problém vskutku řešitelný. Nemůžeš kontrolovat vše ve svém pracovním prostředí, ale to neznamená, že jsi bezmocný/á, dokonce ani když jsi zablokován/a ve složité situaci. A nyní možná to nejdůležitější, nezapomínej se zhluboka nadechnout, když čelíš stresující situaci.

 

Závěr

Kříží-li se stres na pracovišti s pracovním výkonem, osobním zdravím nebo životem, nastal čas přijmout opatření. Nezávisle na práci, kterou máš, na Tvých ambicích nebo na míře stresu v Tvé práci, existuje mnoho věcí, které můžeš dělat, abys snížil/a všeobecnou úroveň stresu a znovu získal/a pocit kontroly na svém pracovišti.