Míra nezaměstnanosti klesá a Česká republika se dlouhodobě drží pod průměrem Evropské unie. Přesto pro ženu přes padesát je někdy velmi obtížné najít si novou práci. Podle expertů jsou na vině předsudky zaměstnavatelů a někdy i nízké sebevědomí budoucích zaměstnanců.

Na úvod pár čísel, která vypadají velmi optimisticky. K 30. září 2018 počet volných míst převyšoval počet uchazečů o zaměstnání. Úřad práce ČR evidoval 224 331 nezaměstnaných, počet volných míst vzrostl na více než 316 tisíc. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání bylo jen žen nad padesát téměř čtyřicet tisíc.

Porovnejte si, jak spořit na stáří, a vyberte tu nejvýhodnější nabídku.

„Lidé ve věku 50+ stále tvoří největší skupinu uchazečů o zaměstnání, v tomto smyslu tedy nepozorujeme zlepšení v přístupu k zaměstnávání,“ komentuje aktuální údaje o míře nezaměstnanosti Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Randstad a dodává: „Fakt, že průměrný věk nezaměstnaných je 42 let, svědčí o tom, že čeští zaměstnavatelé více preferují mladší ročníky a i přes nedostatek lidí se na tomto jejich přístupu příliš nemění.“

S tím souhlasí i Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu ManpowerGroup. Podle něj se sice situace zlepšuje, ale předsudky zaměstnavatelů přetrvávají. „Rozhodně neplatí, že být ženou s věkem nad padesát automaticky znamená horší vyhlídky na zaměstnání, ale na druhou stranu jsou pozice, kde panuje obecné klišé, že jsou doménou mladých lidí. Takové zkratkovité uvažování asi najdeme v marketingu, IT nebo strojařině,“ míní Halbrštát.

Více informací >>