Stonat se bude znovu za peníze. Počínaje dneškem nemocní zaměstnanci najdou na výplatní pásce o něco více peněz. Po deseti letech se ruší takzvaná karenční doba – opatření, při kterém pracovníci první tři dny marodění nedostávali od zaměstnavatele žádné peníze. Změnu požadovaly zejména zaměstnanecké odbory.

Podle Českomoravské konfederace odborových svazů karenční doba představovala citelný zásah do rozpočtu nemocných zaměstnanců a nutila je nemoci přecházet. Její zrušení slíbila vládní koalice hnutí ANO a ČSSD ve svém programovém prohlášení.

„Podpoří to pracující a jejich zdraví. Bylo to nespravedlivé, nefunkční, demagogické a zdraví nebezpečné opatření, které všechny nemocné považuje za simulanty,“ hájí novinku ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Dosud platilo, že zaměstnavatel vyplácel 60 procent platu až od čtvrtého do čtrnáctého pracovního dne nemoci. Od patnáctého dne tuto zodpovědnost přebíral stát, což nadále zůstává.

Karenční dobu zavedla vláda Mirka Topolánka v roce 2008. Ústavní soud ji po půl roce zrušil, v roce 2009 ji kabinet znovu prosadil. Cílem bylo zabránit právě předstírání nemocí. Výsledek se dostavil okamžitě. Ještě v roce 2008 si neschopenku vzalo přes dva miliony zaměstnanců, o rok později jejich počet klesl o 800 tisíc.

Zaměstnavatelé se bojí simulantů

Zaměstnavatelé se nyní obávají, že množství pracovních neschopností naroste do takových čísel jako před deseti lety. „Nemocnost zase naskáče. Počet simulantů určitě vzroste,“ míní výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů ČR Vít Jásek.

Více informací >>