Pracovní trh aktuálně nabízí téměř 320 tisíc volných pozic, přesto je v České republice stále přes 200 tisíc lidí bez práce. Proč nezaměstnaní nezaplní volná místa? Odpověď je nasnadě. Těžko půjde nezaměstnaný horník učit a nezaměstnaná učitelka svařovat.

Firmy v současné situaci na trhu práce zaměstnávají opravdu každého, kdo o práci stojí. „Ti, kteří mohou a chtějí pracovat, už práci mají,“ je přesvědčena Jitka Hejduková, ředitelka zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu a dopravy ČR. Problém, proč se nepotkají lidé bez práce s volnými pozicemi, je podle ní v tom, že lidem chybějí znalosti a dovednosti na určité pozice.

„Nejčastějším důvodem, proč není možné obsadit volná místa zbývajícími lidmi z úřadu práce, je nevyhovující kvalifikace. Na trhu práce například nyní zcela chybějí CNC obráběči, nástrojaři nebo řidiči,“ říká Jitka Hejduková. Ale poptávaní jsou i učitelé mateřských škol, všeobecní lékaři, zedníci, zámečníci, automechanici nebo programátoři.

„Mnozí nezaměstnaní jsou přihlášeni na úřadu práce a současně vykonávají placenou činnost bez standardních smluv a ohlášení úřadům, čímž se dobrovolně zapojují do šedé ekonomiky,“ hledá příčiny ředitel personální agentury Adecco Ondřej Wysoglad. Podle něj je k tomu často vedou závažné osobní důvody. „Bývají zatížení exekucemi, a tak se snaží ochránit mzdu před exekutory,“ dodává.

Více informací >>