Firmám v Česku bude v polovině příštího roku chybět až 500 tisíc pracovníků, což poškodí celou ekonomiku a zpomalí růst HDP. Státní kasa by na daních a odvodech mohla přijít o více než 100 miliard korun. V pondělí to uvedla na základě své nové prognózy Hospodářská komora ČR.

Kvůli chybějícím zaměstnancům přijde letos státní kasa nejméně o 84 miliard korun na daních a odvodech, které by mohly být odvedeny v případě, že by volná místa byla obsazena. V roce 2019 potenciální ztráty dosáhnou dalších přibližně 110 miliard korun, odhadla komora. Podle ní firmy budou příští rok hledat půl miliónu zaměstnanců.

Kvůli nedostatku lidí ve výrobě letošní růst tuzemského hospodářství zpomalí na 3,6 procenta a zpomalovat bude i v příštím roce na 3,3 procenta, vyplývá z nové prognózy. Méně poroste také průmysl a maloobchod. Loni HDP rostlo o 4,5 procenta.

Nestíhají vyrábět 

„Dobrou zprávou je, že ekonomika roste a bude růst i příští rok. Firmy se ale ocitly v klinči. Na jedné straně nemají dostatek pracovníků, a ačkoliv usilují o zefektivnění výroby novými technologiemi, dodací lhůty strojů se prodlužují, protože je na druhé straně nemá kdo vyrábět,“ podotkl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Trh práce se podle něj nachází v situaci, která v historii ČR nemá obdoby. Firmám dnes podle Hospodářské komory chybí už 440 tisíc zaměstnanců, tedy asi o 130 tisíc více než podle statistik uváděných na začátku října Úřadem práce. 

Více informací >>