Vedení je zaměstnanci stále více kritizováno. Studie ukazují, že zaměstnanci se domnívají, že řízení se nedostává na úroveň Evropské unie.

Jednou z kritik manažerů je mikro-management. Tuto praxi zaměstnanci neuznávají a má negativní dopad na produktivitu společnosti. Proto se v tomto článku dozvíte více o:

- Co to znamená mikro-management

- Jaké jsou účinky mikro-managementu

- Tipy pro odhlášení od mikro-managementu

 

Co znamená mikro-management

Mikro-management znamená nadměrnou kontrolu manažera nad týmem. Když manažer praktikuje mikro-management, kritizuje jakýkoli aspekt projektu vytvořeného jeho týmem.

Mikro-management většinou vzniká, protože manažeři chtějí, aby všechny projekty byly provedeny dokonale, nedochází k chybám. Díky tomu se však zaměstnanci cítí nedoceněni. Produktivita týmu tak trpí.

Mikro-manageři také nepřijímají zpětnou vazbu od týmu a domnívají se, že musí učinit všechna rozhodnutí. To může vést ke snížení motivace zaměstnanců.

Jak zjistíte, zda praktikujete mikro-management?

1. Nedelegujete úkoly

2. Vždy provádějte rozhovory s ostatními, abyste jim ukázali, jak je správně zvládnout

3. Věnujete více pozornosti detailům než projektu jako celku

4. Nenechte nikoho jiného rozhodovat

5. Neustále sledujete nejmenší podrobnosti a zprávy

6. Ignorujete zkušenosti ostatních zaměstnanců

 

Účinky mikro-managementu

  1. Snížení produktivity

Mikro-management vede ke snížení produktivity na úrovni týmu. Vzhledem k tomu, že manažer je vždy s očima na zaměstnance, stávají se závislí na zpětné vazbě manažera.

Mnoho času se tedy ztrácí na poskytování zpětné vazby a jejím implementaci. Zaměstnanci i vedoucí pracovníci řeší méně úkolů za den, protože jsou zaneprázdněni revizemi.

 2. Snížení motivace

Zaměstnanci se nezapojí, jakmile zjistí, že jejich nápady nejsou implementovány. Nebudou se cítit motivováni přicházet s novými řešeními nebo hledat jiné způsoby řešení úkolu, protože mikro-manager nikdy nepřijme změnu pracovního procesu.

  3. Vysoká fluktuace zaměstnanců

S klesající úrovní motivace budou zaměstnanci chtít pracovat někde, kde jsou jejich nápady oceněny a implementovány. Počet zaměstnanců, kteří rezignují, se proto bude zvyšovat.

  4. Omezení kreativity

Zaměstnanci, kteří zůstanou ve společnosti, již nepřicházejí s kreativními nápady a budou tento proces respektovat, aby se vyhnuli pokáráním manažera. Tím se sníží úroveň kreativity a pracovní procesy se nikdy nezlepší.

 

Tipy pro odhlášení od mikro-managementu

1. Získejte zpětnou vazbu od svého týmu

Pokud víte, že jste manažer, který je příliš opatrný na podrobnosti a neví, jak delegovat odpovědnosti, je čas mluvit se svým týmem. Získejte od nich zpětnou vazbu a podívejte se, co můžete ve svém chování změnit.

 2. Naučte se delegovat postupně

Pro každý mikro-manager je obtížné delegovat odpovědnosti, ale musíte se naučit postupovat postupně. Podívejte se, kdo jsou týmoví lidé, kteří zvládnou určité úkoly, které jste normálně dělali.

Delegujte úkol a sledujte výsledky, bez vašeho přímého zapojení. Postupem času tedy budete moci sdílet úkoly a ukazovat zaměstnancům, jak jsou pro vás hodnotní.

 3. Poslouchejte a implementujte myšlenky zaměstnanců

Když vaši zaměstnanci přijdou s novými nápady na zlepšení způsobu práce, poslouchejte je, sdělte jim zpětnou vazbu a pokud jsou nápady dobré, implementujte je. Nejprve bude pro vás obtížné změnit způsob práce a implementovat myšlenky svých zaměstnanců, ale postupem času si začnete všímat výhod.

 

Závěr

Mikro-management je běžným problémem ve společnostech. Tato praxe má negativní účinky, jako je snížení produktivity a vyšší fluktuace zaměstnanců.

 

Aby bylo možné odstranit mikro-management, musíte se postupně naučit delegovat odpovědnosti. Rovněž se musíte stát podporou zaměstnanců, a ne obnovovat jejich práci.