Jak umí země využívat ekonomický potenciál starších pracovníků? To zjišťovala studie Golden Age Index poradenské společnosti PwC. Podle ní totiž zaměstnanost lidí starších 55 let ovlivňuje výši hrubého domácího produktu, tedy ekonomiku země.

Nejlépe se v průzkumu PwC umístil Island s 80% zaměstnaností lidí ve věku 55 až 64 let. Česká republika zůstává s 62% zaměstnaností na 20. místě z 34 sledovaných zemí (viz tabulka níže). Index vycházel například z míry zaměstnanosti, příjmů a účasti na školeních, které odrážejí dopad trhu práce na pracovníky ve věku nad 55 let v zemích OECD.

Studie potvrzuje, že firmy by se měly začít starším zaměstnancům více věnovat a cílit na ně. „Do roku 2050 vzroste populace osob starších 55 let o více než polovinu, tedy na 500 milionů lidí. Rychlé stárnutí znamená větší tlak na systémy zdravotní a sociální péče a zároveň představuje hrozbu pro finanční udržitelnost některých veřejných a soukromých penzijních systémů,“ říká John Hawksworth, hlavní ekonom PwC a autor studie.

Jednotlivé země by podle něj vysoké náklady mohly kompenzovat právě větším zapojením starších lidí na pracovního trhu, díky čemuž zvýší nejen své HDP, ale také daňové příjmy. „Tento hospodářský vzestup by byl pak také spojen se zdravotními přínosy pro starší lidi, kteří díky práci povedou aktivnější život,“ doplňuje John Hawksworth a dodává: „Pokud by míra zaměstnanosti lidí nad 55 let dosáhla 78 %, mohly by státy OECD navýšit své HDP o 3,5 bilionu dolarů.“

Více informací >>