Již dlouhodobě je z mnoha zpráv o trhu práce patrné, jaká situace na něm panuje. Práce je dostatek, ale není dostatek lidí. Některé firmy musí zpomalit výrobu či odmítat zakázky, protože je nemá kdo zpracovat. Další nabízí extrémně vysoké náborové příspěvky dosahující až 50 000 Kč. Dalo by se říci, že kdo chce pracovat, dávno práci má.

Každá mince má ale dvě strany. Z průzkumu společnosti ManpowerGroup vyplynulo, že firmy sice mají nedostatek pracovníků, ale je třeba dodat, že nedostatek pracovníku s potřebným profilem. Jinými slovy, pokud jste bez práce, ale i bez potřebné kvalifikace nebo specializace, situace pro vás bude stále velmi náročná a práce se bude shánět těžko. Neznamená to však, že je to nemožné. Mnoho firem je ochotno zaměstnancům zaplatit kurzy apod.

Pojďme se tedy podívat, jakou situaci očekávají firmy v následujících měsících a jaké šance to znamená pro vás.

Více se bude nabírat než propouštět

Z průzkumu vyplynulo, že drtivá většina zaměstnavatelů neočekává v následujících měsících výraznější změny v zaměstnanecké struktuře. Neplánuje propouštět, ale ani nabírat. A když už, tak pouze v jednotkách lidí. Takto je na tom přes 90 % zaměstnavatelů.

Naproti tomu 7 % zaměstnavatelů má náborové plány a potřebuje najmout nové zaměstnance. A 1 % zaměstnavatelů bude naopak propouštět. Čistý index trhu práce je tedy 6 %.

To představuje zvýšení o 2 procentní body oproti třetímu čtvrtletí roku 2018 a zvýšení o 5 procentních bodů oproti roku 2017. Náborový trend tedy pokračuje a tempo je srovnatelné s lety 2015 a 2016.

Očekává se navíc, že podobná situace bude panovat ještě i v prvním pololetí roku 2019, takže pokud nejste pevně rozhodnuti, máte ještě dost času na rozmyšlenou.

Více informací >>