Přivýdělků existuje spousta, ale vyznat se v nich může být oříšek. Zatímco v některých inzerátech nabízejí zaměstnavatelé práci na HPP, jinde se zmiňují pouze o brigádě. Co tato slova znamenají a jaké jsou rozdíly v dokumentech, které budete při nástupu podepisovat, radí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Pokud vás zaujme nějaká pracovní nabídka, nejprve důkladně prozkoumejte, kdo je vaším potenciálním zaměstnavatelem. Některé inzeráty totiž vypadají lákavě, ale nakonec se z nich vyklube „černý Petr“. Zvlášť obezřetní buďte ve chvíli, kdy vám někdo slibuje jednoduchou práci z domova se zázračným výdělkem. Před tím, než cokoliv podepíšete, pečlivě si to přečtěte.

Než vyrazíte na pohovor, sepište si seznam věcí, na které se chcete zeptat, a naopak se ohraďte, pokud by vám pokládali otázky zakázané. Mezi ty patří dotazy na sexuální orientaci, těhotenství, rodinné a majetkové poměry, původ, členství v odborové organizaci a v politických stranách, příslušnost k církvi a trestněprávní bezúhonnost. Odpověď na tyto otázky od vás mohou požadovat jen ve zcela výjimečných případech.

Zkratka HPP znamená hlavní pracovní poměr. Ten obvykle vzniká podpisem pracovní smlouvy. Oproti tomu v případě brigády jde spíše o krátkodobou práci, která je zaměstnanci přidělována na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce.

Více informací >>