Digitalizace a robotizace vede k postupnému nahrazování člověka robotem. Již nyní je tento proces patrný ve výrobě, službách, prodeji, administrativě či dopravě. Podle studie britských vědců z Oxfordu za deset let převezmou roboti 10 % profesí, za 20 let už to bude více jak 20 % a za 40 let se budou pomalu blížit k polovině.

Časté rekvalifikace a nutná znalost programování

V Česku by do roku 2029 mělo kvůli automatizaci ubýt zhruba 3,9 milionu pracovních míst. Pozice, které zůstanou zachovány, projdou razantní změnou náplně práce. „Výrazně se také změní pracovní dráha. Díky rychlému vývoji budou lidé častěji procházet rekvalifikacemi. Během kariéry to bude třikrát až pětkrát,“ říká Barbora Wachtlová ze společnosti Green Fox Academy, která zajišťuje rekvalifikační kurzy programování, a doplňuje: „Jak poroste tlak na využívání technologií, lidé se je budou muset naučit používat. V budoucnu se v práci bez základů programování neobejdou.“

Ten, kdo programování a řeč počítačů zvládne, bude mít obrovskou výhodu a náskok. Právě IT odborníci se o svou budoucnost nemusí nikterak obávat. Šance, že by je nahradila umělá inteligence je takřka nulová. Jistotu mají také sociální pracovníci, terapeuti, lékaři či chůvy.

Ti, kteří budou nahrazeni jako první

V bezpečí i v budoucnu budou profese, které vyžadují kreativitu, lidský přístup a reakce na neočekávané situace. Na té druhé, ohrožené, straně jsou pak pozice, kde je velká míra stejných úkonů. Právě stereotypní a jasně definované chování je ideálním místem, kde mohou být roboti využiti. Umělá inteligence proto v dohledné době převezme telemarketing, rozšíří se v podobě samoobslužných pokladen a s příchodem autonomního řízení nahradí taxikáře. To dokládá i vývoj v zahraničí. V Londýně během posledních 15 let ubylo 33 tisíc sekretářek, 30 tisíc účetních a 16 tisíc prodavaček.

Více informací >>