Pětihodinovou pracovní dobu by v rámci svého zaměstnání ocenilo 45 procent Čechů. To ji pasuje mezi nejžádanější z netradičních benefitů, které fungují ve světě. Čtyřicet procent zaměstnanců by ocenilo jako pracovní benefit také neomezenou dovolenou, ukazuje průzkum.

Po Francii či Německu dorazil tlak na kratší pracovní týden i do Česka. Odboráři chtějí prosadit zkrácení pracovního týdne o 2,5 hodiny. V některých zahraničních firmách jdou ale ještě dále a mluví o pětihodinové pracovní době.

Průměrná týdenní pracovní doba v ČR mírně klesá, loni se snížila na 41,1 hodiny proti 42 hodinám v roce 2003. Zatímco zaměstnanci odpracovali v průměru 39,3 hodiny týdně, podnikatelé 44,1 hodiny. 

Odbory požadují zkrácení pracovní doby o 2,5 hodiny týdně na 37,5 hodiny při zachování stávajícího příjmu. Z nedávné studie Raiffeisenbank ale vyplynulo, že úřední snížení pracovní doby není nástrojem pro snížení nezaměstnanosti, naopak může přispět k poklesu ekonomiky.

Neomezená dovolená jako benefit.

Zájem o zkrácení pracovní doby je mezi zaměstnanci podobný napříč věkovými skupinami, ocenili by je muži i ženy. Z průzkumu dál vyplynulo, že 40 procent zaměstnanců by ocenilo jako pracovní benefit také neomezenou dovolenou.

Více informací >>