Čas, kdy člověk začal pobírat důchod po odpracování 30-35 let na jednom místě, jsou dávno pryč.

Dnes, z důvodu technologického vývoje na trhu práce, konkurence je mnohem drsnější a trh se stal mnohem dynamičtější v porovnání s minulými roky.

 

Jinými slovy, pokud cítíš, že tvé současné zaměstnání Tě již neuspokojuje a myslíš si, že potřebuješ změnu, s největší pravděpodobností je profesní reprofilace odpověď na tuto otázku.

 

Nejnovější studie uvádí, že cca 28 % Čechů si přeje změnu v profesním životě.

 

Jaký je hlavní důvod? Většina těchto lidí pracovala v průmyslových odvětvích, která byla vážně zasažena pandemií, například: Turismus, Horeca (hotely, restaurace, ubytování) nebo Doprava.

 

Jak jsi již určitě věděl/a, ve většině případů není profesní reprofilace snadná.

 

Všichni víme, že s věkem je stále obtížnější se adaptovat a přizpůsobit se požadavkům trhu.

 

Ale navzdory všemu se nesmíš bát. Profesní reprofilace přichází v balíčku spolu s celou řadou výhod, jako je: vyšší plat, flexibilnější pracovní doba a tak dále.

 

Z důvodu akutní potřeby práce v některých oblastech trhu, firmy začaly přijímat mladé lidi bez zkušeností nebo osoby ve zralém věku.

 

Dnes Ti chceme pomoct a představit Ti celou řadu rad, které by Ti mohly pomoci ve volbě dalšího kroku Tvé profesní kariéry:

 

#1 Uč se neustále něco nového 

První rada je, aby ses neustále učil/a něco nového. Máme za to, že systém učení je kontinuální proces, a právě proto Ti doporučujeme, abys stále byl/a osobou otevřenou pro informace.

 

Žijeme v době, kdy je technologie stále přístupnější a když přijde řeč na informaci, online prostředí je plné kurzů nebo článků, které by Ti mohly pomoci s výběrem nového zaměstnání.

 

Skillshare nebo Udemy, to jsou pouze některé webové stránky, jež nabízí spoustu online kurzů, jež ti mohou pomoci v další profesní etapě. 

 

Důležité je, abys neustále pracoval/a na rozvoji svých dovedností a tak jsi konstantně tyto věci vylepšoval/a, což povede ke splnění požadavků trhu.

 

Rovněž, po dosavadních zkušenostech můžeš vyhotovit krátký přehled svých dovedností, a tak můžeš zjistit, v jaké oblasti trhu se můžeš přizpůsobit a, samozřejmě, v jaké oblasti si přeješ pracovat.

 

#2 Proveď podrobný průzkum svého dalšího směru

Než učiníš další krok ve své kariéře, je důležité, abys trochu vypracoval/a domácí úkol a zjistil/a, na co se máš do budoucna připravit.

 

Nezávisle na tom, zda se jedná o novou oblast či novou firmu, zásadní je, abys zjistil/a co nejvíce podrobností o místu, kde si přeješ pracovat.

 

Připravil jsem Ti seznam 3 otázek, které Ti mohou pomoci snadněji definovat následující krok:

  • Jaké jsou v dané oblasti / firmě platy?
  • Kolik takových zaměstnání je dostupných na trhu? Jak veliká je konkurence? 
  • Které dovednosti potřebuji, abych na danou pozici dosáhl/a?

Samozřejmě, můžeš se dostat do situace, kdy nevíš dobře, kam máš z profesního hlediska směřovat.

 

Nacházíš-li se v takové situaci, naše doporučení je, abys s důvěrou oslovil/a některého career coache nebo kariérního poradce. To Ti může pomoci krok za krokem v tvém budoucím profesním směru.

 

Zároveň můžeš vstoupit nanáš blog, kde je možné nalézt informace o Tvé budoucí kariéře a samozřejmě, aktuální informace o trhu práce.

 

#3 Připrav si životopis

V dnešní době životopis je v oblasti náboru zaměstnanců důležitou “vizitkou”.

 

Čím je Tvůj životopis atraktivnější a relevantnější pro zaměstnavatele, tím víc vrostou Tvé šance na nalezení nového pracoviště.

 

Každý detail má svůj význam, a tak zvýrazněním svých atestů nebo kvalifikací můžeš prokázat znalost a jistotu před svým novým zaměstnavatelem.

 

 

A ještě jedna myšlenka na konec

Musíš pochopit profesní reprofilaci, ta není a nikdy nebude snadná.

 

Skutečnost, že Tě tato změna donutí vystoupit z komfortní zóny, Tě nesmí odradit, ba naopak Tě musí více motivovat změnit svůj život k lepšímu.

 

Než se úplně rozhodneš ze své firmy odejít, radíme Ti, abys dostatečně přemýšlel/a a zjistil/a si skutečný důvod Tvého odchodu.

 

Nechovej se neuváženě tak, jako bys to činil/a na začátku Tvé kariéry.

 

Nízký plat, vedoucí se slabými manažerskými schopnostmi nebo striktní pracovní doba; to jsou jen některé důvody, které Tě mohou přimět změnit vlastní kariéru.

 

Tak, jak jsem již uváděl výše, zjisti své silné stránky a podívej se, do jaké oblasti trhu by ses hodil/a. 

 

Do příště doufám, že informace z tohoto článku budou řídit Tvé kroky při volbě dalšího kroku tvé kariéry.