V České republice jsou pravidla pro propuštění zaměstnance jedna z nejpřísnějších v Evropě. Je nemožné se rozloučit se zaměstnancem, který například jen nezapadá do týmu. Co dalšího prozradila mezinárodní studie společnosti Deloitte o zaměstnaneckém prostředí?

Aktuální studie Deloitte International Dismissal Survey porovnávala situaci zaměstnavatelů ve 46 zemích Evropy, Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie. Vyplynulo z ní, že jsou u nás zaměstnanci proti propuštění z práce oproti jiným státům dost chráněni. A ještě to, že náklady na propuštění zaměstnance v podobě například odstupného či odškodného jsou vysoké. Celkově se Česko umístilo na čtrnáctém místě ze všech sledovaných států.

„Kalkulace nicméně nezohledňuje případy, kdy zaměstnavatel zaměstnance propustí bez zákonného důvodu, tedy neplatně, a ten výpověď úspěšně napadne žalobou u soudu. V takovém případě se totiž pro zaměstnavatele náklady výrazně navyšují, mimo jiné i o náhradu mzdy,“ říká Anna Szabová, advokátka Deloitte Legal, která se na studii podílela.

Mezi šesti nejnákladnějšími zeměmi figurují Itálie, Švédsko a Francie, a to bez ohledu na to, zda je důvod výpovědi organizační, nebo nikoli.

Více informací >>