Jsou věty, které se v práci neříkají. Oslabují vaši pozici, ubírají vám sebedůvěru a shazují vás v očích kolegů. Přesto tato slova zaznívají v kancelářích poměrně často a jejich autoři si nejsou vůbec vědomi, co udělali špatně. Koučka Iva Peláková rozebírá ty nejhorší.

1. To nejde!

Už naše babičky říkaly, že když se chce, všechno jde. A ono to platí dodnes. Ukazujete tak svoji vůli a schopnost řešit problémy. Pokud automaticky veškeré změny, požadavky a návrhy zavrhujete, působíte jako člověk, který se nechce snažit. Vzdáte to dříve, než něco zkusíte. Proto jsou ve firmách oblíbení kolegové, kteří přicházejí s nápady, i když se pak třeba ukáže, že jejich řešení nefungují. Důležitý je přístup.

Pokud máte pocit, že jste narazili na opravdový oříšek, zeptejte se sami sebe: Jak bych mohl najít řešení? Koho mohu požádat o pomoc? Jaký nejmenší krok mohu zkusit, abych se k řešení posunul? To jsou otázky, které vás naladí na správnou vlnu myšlení.

2. Asi by to možná šlo, ale...

Někteří se snaží řešit první prohřešek tak, že se větě „to nejde“ vyhýbají. Jenže vaše nejednoznačné potvrzení, že se o něco pokusíte, může kolegy vytáčet do nepříčetnosti. Proč, když se přece snažíte jim vyhovět? Představte si, že šéf potřebuje, aby byl úkol splněn. Zadá ho vám. A vy, protože nechcete odmítnout, řeknete, že to snad možná zvládnete. Šéf po takové odpovědi ale neví, jestli uděláte maximum pro to, abyste úkol splnili.

Pokud počítá s tím, že bude o úkol postaráno, a on nakonec splněn nebude, určitě šéfovi neuděláte radost, když mu připomenete, že jste přece říkali „asi“. V tu chvíli působíte neschopně.

Více informací >>