Boj o pracovníky ještě přitvrdí. V posledním čtvrtletí roku chce nové lidi nabírat více než třetina společností. Nezaměstnanost je přitom tak nízká, že stlačit už téměř nejde.

Praha - Společnosti budou přitvrzovat v boji o zaměstnance. Ačkoliv volných míst přibývá a nezaměstnanost je už druhý měsíc po sobě na rekordně nízké úrovni (3,1 %), firmy hodlají dál ve velkém nabírat. Vyplývá to z průzkumu personální společnosti ManpowerGroup pro čtvrté čtvrtletí letošního roku.

Výzkum mezi 750 zaměstnavateli v Česku ukázal, že nové pracovníky bude hledat sedm procent firem a jen jedno procento hodlá jejich stav snížit. Čistý index práce tak dosahuje hodnoty šest procent.

Pro konec roku je to druhá nejsilnější hodnota v historii indexu, který náborová firma sleduje od roku 2008. Nejvyšší hodnoty dosud index dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí před dvěma lety. 

"Nezaměstnanost je nejnižší v historii a náborové plány firem zůstávají i nadále velmi pozitivní. Poptávka po zaměstnancích výrazně převyšuje nabídku a společnosti hlásí kritický nedostatek pracovníků, rostoucí fluktuaci a tlak na zvyšování mezd," popisuje současný stav Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika. 

Více informací >>