Na vysoké teploty, které v posledních dnech panují v Evropě, musí podle zákoníku práce pamatovat zaměstnavatelé. Ať už zřízením klimatizace, nápoji nebo častějšími přestávkami na pracovištích. Na co ještě mají zaměstnanci nárok, když je v práci k zalknutí?

Sekretářka Hana si rozepíná další knoflíček na halence a divoce před sebou máchá fakturami, aby aspoň na chvíli docílila osvěžujícího větříku. V unimobuňce, kde má improvizovanou kancelář, ve tři hodiny odpoledne naměří téměř třicet stupňů. O tři více než může v neklimatizované kanceláři podle vládního nařízení být.

„Nicméně samotná skutečnost, že teplota stoupne nad tuto hranici, ještě automaticky neznamená, že zaměstnanec není povinen vykonávat svou práci,“ říká advokát Christian Choděra. Přesto se podle něj má zaměstnavatel snažit, aby svým lidem v horku ulevil. 

„Dnes se vedení rozhodlo, že zkrátíme pracovní dobu o hodinu. Odpoledne je vedro už opravdu nesnesitelné,“ říká Hana a jde si do lednice pro další minerálku. Zaměstnavatelé musejí na vysoké teploty pamatovat. „Obecně lze říci, že pro kancelářskou administrativní práci může být teplota vyšší, naopak pro fyzicky náročnější se nařízená teplota snižuje,“ říká advokátka Klára Valentová z poradenské společnosti Vilímková Dudák & Partners.

Více informací >>