Na trhu práce je nedostatek lidí napříč obory. A po určitých profesích je přímo mimořádný hlad: po řemeslnících, dělnících, mechanicích, řidičích i IT specialistech. Jejich nedostatek může podle personalistů zbrzdit českou ekonomiku. Co musí zaměstnavatelé přehodnotit, aby uspěli v konkurenci a získali pracovníky?

Třetina českých zaměstnavatelů má problém s obsazením volných pracovních míst. Na trhu práce nejsou vhodní uchazeči. S oživující se ekonomikou prostě zmizeli. Nezaměstnaní zůstávají už převážně jen ti, co pracovat nechtějí.

„Společnosti těžko hledají kandidáty pro celou řadu pracovních pozic. Jejich požadavky se s technologickým pokrokem a změnou struktury ekonomiky mění stále rychleji. Mnohem rychlejším tempem, než se vyvíjí kvalifikační struktura populace. Navíc demografický vývoj vede k tomu, že se aktivní populace zmenšuje. Volných lidí je stále méně a navíc nemají kvalifikaci, dovednosti, které by firmy chtěly,“ vysvětluje Jaroslava Rezlerová, ředitelka ManpowerGroup, která patří k největším personálním agenturám v zemi.

Více informací >>