Personální politika ve firmách zažívá revoluci. Neschopní a nevýkonní zůstávají, na odměny se jim sahá obtížně. Šanci na přijetí mají i lidé bez praxe a­ vzdělání. Firmy je ochotně zaučí. Díky personální krizi lidé udrží práci i přes časté přešlapy.

Prosím chovejte se slušně k­ naší obsluze! Stále se shání hůř dobrý personál než hosté. Heslo, které si vyvěsila na tabuli jedna restaurace, přeneseně platí pro všechny české zaměstnavatele. U dělnických profesí se odměny dávají už za to, že dotyčný nemá absenci nebo nechodí do práce opilý. U ­lépe placených profesí si firmy lidi hýčkají, aby jim neutíkali, a novým dávají víc času se zapracovat.

V době 3,1procentní nezaměstnanosti firmy snižují své nároky na to, koho přijmou do práce. „Dříve se dělala výběrová řízení například i­ na operátorské pozice v montovnách, jejichž součástí bylo testování zručnosti a logického uvažování, dnes často firmy zaměstnávají toho, kdo se na výběrové řízení vůbec dostaví a je ochotný do práce chodit,“ popisuje Tomáš Surka, šéf personální společnosti Devire.

To potvrzují i zaměstnavatelé, kterých se to týká. „Na zkoušku bereme každého, koho seženeme,“ říká Otto Daněk, předseda představenstva Atas elektromotory Náchod. Má to těžké – o lidi soupeří s 30 kilometrů vzdálenou Škoda Auto v Kvasinách. 

Praxe netřeba

Zaměstnavatelům nezbývá, než dát šanci i těm, kteří úplně nesplňují jejich představy, a o to déle je školit. „Společnosti se zaměřují na to, jestli má daný uchazeč dostatečnou míru učenlivosti,“ uvádí Jiří Halbrštát, manažer marketingu ManpowerGroup, největší personální agentury u nás.

Více informací >>