Schopnost prosadit se na trhu práce a vytvořit životopis, který mezi ostatními kandidáty vyčnívá, není zdaleka tak jednoduché, jak se zdá. Trh se v posledních desetiletích výrazně změnil, konkurence je vyšší a proces přijímání zaměstnanců je zcela jiný. Rozšiřující se technologie způsobily revoluci ve všech oborech a náborářství není výjimkou.

 

Náboráři stráví čtením životopisu v průměru 5 až 7 sekund. Takové statistiky jsou pro uchazeče o zaměstnání děsivé, ale náboráři mají zkušené oko a vědí, co hledají. O jednu pracovní nabídku se průměrně uchází 250 zájemců. To některé od hledání nové práce ještě více odrazuje. Dobrý životopis je bezpochyby nejdůležitějším dokumentem, který budeš při hledání nového místa potřebovat. 

 

Pokud jsi byl vyzván k vytvoření video životopisu nebo pokud ho chceš vytvořit, abys získal výhodu nad konkurencí, pak je tento článek právě pro tebe. Podrobně si video životopisy projdeme. Co to vůbec je? Proč bys měl video životopis vytvořit? A jak na to?

 

Co je video životopis?

Video životopis je krátké video, které pošleš svému manažerovi nebo náboráři. Obvykle se zasílá spolu s klasickým životopisem a motivačním dopisem. Video životopis ti může pomoci, když chceš zvýraznit své dovednosti nebo zkušenosti ze své dosavadní profesionální dráhy. Vlastně ti to pomůže poukázat na to, že jsi to právě ty, kdo se na nabízenou pozici hodí nejvíce. Je to také perfektní způsob, jak ukázat, že tvá kreativita a osobnost zapadají do kultury společnosti, do které se hlásíš. 

 

Zatímco klasický strukturovaný životopis písemně shrnuje tvé dovednosti, kvalifikace a zkušenosti, video životopis umožňuje zaměstnavateli posoudit i tvou osobnost. Video životopisy jsou obzvlášť výhodné při žádostech o digitální a mediální pozice nebo místa v prodeji a marketingu, protože ti umožňují ukázat tvé komunikační dovednosti nebo specifické dovednosti v digitální oblasti. Video životopisy lze ale také použít při žádosti o práci v jiných oblastech, hlavně pokud chceš mezi ostatními vyniknout. Jednoduše, čas strávený přípravou video životopisu poukazuje na to, že jsi připraven pro úspěch udělat vše, co je ve tvých silách.

 

Online nábor a video životopis – Důvody, proč zvolit video životopis

V dnešním uspěchaném světě a ve společnosti, ve které žijeme, je čím dál tím těžší se soustředit a video obsah je efektivní způsob, jak můžeš předat své poselství.

 

Stále více zaměstnavatelů volí video pohovory na úkor klasického „osobního pohovoru" nebo telefonu. Protože jsme v poslední době větší konzumenti video obsahu, pomůže ti video životopis rychle sdělit tvé poselství a vzbudit tak zájem náboráře, který celý den pročítal tradiční papírové životopisy. Video životopis navíc pravděpodobně zanechá trvalý dojem, především proto, jak moc je odlišný. 

 

Díky zhlédnutí tvého životopisu si na tebe náboráři s větší pravděpodobností vzpomenou, až přijde čas najmout nového kandidáta. Zde je několik důvodů, proč se rozhodnout pro video životopis:

- zdůrazní tvé tvůrčí, vizuální nebo komunikační dovednosti v oblastech, jako je herectví, vzdělávání, umění, televize, digitální média, komunikace, reklama, marketing atd.,

- díky video životopisu tě náboráři upřednostní před ostatními kandidáty, kteří pravděpodobně používají tradiční způsob, jak se o práci ucházet,

- budeš moci zdůraznit svou osobnost a styl vyjadřování,

- pokud máš bohaté pracovní zkušenosti, video životopis ti pomůže shrnout základní informace příjemným způsobem,

- v neposlední řadě získáš jistotu, že se náboráři nebudou nudit čtením třístránkového životopisu, čímž je příjemně překvapíš a zařadí tě na lepší místo v užším výběru mezi ostatními uchazeči o zaměstnání.

 

Tipy pro tvorbu video životopisu

Správný životopis má mít dobře definovanou strukturu a profil, vystihující tvůj talent a schopnosti tak, aby upoutal pozornost čtenáře. Video životopis není žádnou výjimkou. Efektivní tvorba takového životopisu spočívá ve shrnutí všeho důležitého do třiceti sekund až dvou minut,

 

1)  Buď stručný a výstižný

Snaž se co nejmíň zatěžovat čtenáře zbytečnými informacemi a detaily. Ukaž, že umíš vyjádřit přesně to, co potřebuješ v adekvátním rozsahu. Svůj příběh prezentuj stručně výstižně a objektivně, aniž bys svůj video životopis zatěžoval nadbytečnými informacemi. Tím zabráníš tomu, aby se náborář nudil a zastavil tvé video, dřív, než přijde něco zajímavého.

 

2) Poznej své publikum

Informace z video životopisu musí být relevantní pro publikum, které jej bude sledovat. Video životopis je v podstatě jako hřiště, kde musíš "prodat" své dovednosti a zkušenosti a přesvědčit své publikum, že zrovna tebe potřebují. Obsah informací a způsob podání určuješ podle odvětví a firmy na kterou cílíš.

 

3) Vhodně se obleč

Nezapomeň na lidově rčení "Šaty dělají člověka", protože to, jak vypadáš na obrazovce je velmi důležité. Jak na pracovní pohovor, tak i na video životopis je třeba se vhodně obléct.

 

4) Mluv jistě a srozumitelně

Před kamerou mluv hlasitě pomalu a srozumitelně, aby bylo všem jasné, co říkáš. Nahrávej v tiché místnosti a sniž tak riziko šumu na pozadí, aby se mohl divák plně soustředit na tvé sdělení. Docílíš tak kvalitního zvuku a příjemného poslechu.

 

5) Vyber správné pozadí

Též prvkům na pozadí video životopisu je třeba věnovat pozornost. Ujisti se, že natáčíš v čistém, uklizeném a nejlépe minimalistickém prostředí. Pozornost nesmí uniknout ani správnému osvětlení. Nevhodný stín na půlce obličeje může působit neprofesionálně.

 

6) Připrav si scénář

Je důležité vypadat přirozeně a uvolněně, ale nejdůležitější je přesně vědět, co chceš sdělit. Pokud chceš znít více přirozeně, sepiš si osnovu na základě své kvalifikace, schopností a zkušeností, a popiš je svými slovy. Pokud upřednostňuješ spíše strukturovanou formu proslovu, sepiš si konkrétní věty, nikdy však nečti přímo ze scénáře a mluv zpaměti.

 

Závěr

Ne všichni kandidáti musí považovat video životopis za nezbytný, je to však účinný způsob, jak přilákat pozornost náborářů a vyniknout na trhu práce. Video životopis musí být strukturovaný a prezentovaný profesionálním způsobem, krátký a výstižný, a v neposlední řadě zajímavý pro sledování.