Najít práci po čtyřicítce může být výzvou pro mnoho z těch, kteří jsou dnes na trhu práce. Výzkumy ukazují, že starší pracovníci čelí větší nezaměstnanosti než mladší.

Zatímco více než 80 % zaměstnavatelů tvrdí, že na trhu práce není dostatek uchazečů, starší zaměstnanci jsou často odmítnuti na pozice, pro které jsou doporučovány.

 

5 věcí, které můžeš udělat, abys našel/našla práci v 45 letech

     1. Neustále se uč novým dovednostem

Častou chybu, kterou 45letí kandidáti dělají, je přečíst si popis práce a předpokládat, že se na tuto pozici nehodí. Běžně je hlavní překážkou používání softwaru, se kterým dosud neměli zkušenosti. V průměru více než 50 % uchazečů neinvestuje do trvalého profesního rozvoje. Pokud chceš mít větší šanci na zaměstnání, je důležité držet krok s pracovním trhem.

Můžeš začít vyhledáním informací a tutoriálů o tom, jak používat nové technologie nebo programy. Je také vhodné investovat do kurzů odborného vzdělávání. Pokud zaměstnavateli ukážeš, že máš potřebnou kvalifikaci a jsi ochotný/á pokračovat v učení nových dovedností, prokážeš, že na tuto práci nejsi "příliš starý/á".

 

    2. Optimalizuj svůj životopis

Pokud už je to nějaká doba, co jsi naposledy hledal/a práci, doporučujeme zamyslet se nad tím, jak své zkušenosti co nejlépe uvést, aby tvůj životopis nezapadl. Ukaž potenciálním zaměstnavatelům, že máš zájem o neustálý rozvoj a jsi otevřen/a novým zkušenostem.

Přemýšlej o svém životopise strategicky a pokus se zvážit, jaké vlastnosti zaměstnavatel hledá. Zkus zjistit, jak můžeš využít své dovednosti a zkušenosti a zanechat tak dojem, že jsi pro danou pozici tím nejlepším kandidátem.

Pokud si nejsi jistý/á, jestli tvůj životopis splňuje všechny správné zásady, můžeš na internetu využít volně dostupné modely životopisů, které jsou aktuální pro rok 2021.

 

    3. Vytvoř si profil zaměstnance Kdepracujeme.cz

Prostřednictvím platformy můžeš snadno komunikovat přímo se zaměstnavateli a společnostmi, které otevírají pozice přímo pro tebe. Personalizovaný zaměstnanecký účet na webu Kdepracujeme.cz ti umožňuje najít dostupné pracovní nabídky a pozice, které tě zajímají.

Na své doméně obdržíš konkrétní notifikace a e-maily, budeš komunikovat se stránkami firem, které nabírají zaměstnance v České republice a neustále zveřejňují inzeráty s novými pozicemi. Kromě toho se budeš moci dozvědět o jejich organizační kultuře a pracovním prostředí, a to i z recenzí ostatních zaměstnanců.

 

    4. Vytvoř si profil zaměstnance na LinkedIn

LinkedIn je v podstatě sociální síť vhodná pro podnikatelské prostředí. Profily společností obvykle obsahují více podrobností o pracovním prostředí, volných pracovních místech nebo odvětví, ve kterém působí. Silný profil ti může otevřít příležitosti k volným místům vhodným pro tvé dovednosti, ale také vybudovat síť zajímavých kontaktů.

LinkedIn je jednou z nejpopulárnějších globálních náborových platforem používaných společnostmi po celém světě a profil zaměstnance na této sociální síti je výhodou. Aby ses ujistil/a, že je tvůj profil úspěšný, zacházej s ním jako s virtuálním životopisem. Snaž se být co nejpřesnější v detailech každé práce, neustále je aktualizuj a doplň sekci "Shrnutí" relevantními odbornými znalostmi, kterými disponuješ.

 

    5. Vyhni se přerušení kariéry déle než na 2–3 roky

Přerušení v životopise jsou pochopitelné, ale mohou vyslat varovný signál pro potenciální zaměstnavatele, pokud překročí 2–3 roky. Ať už sis vzal/a rok dovolenou, cestoval/a nebo se věnoval/a dobrovolnictví a jiným než pracovním činnostem, zaměstnavatelé se budou nevyhnutelně ptát na opětovné začlenění do trhu práce.

Před pohovorem se ujisti, že máš připravenou odpověď, abys nebyl/a zaskočen. Pokus se přistupovat k otázce upřímně, krátce a věcně. Dokaž zaměstnavateli, že tato přestávka byla ve tvůj prospěch: získal/a jsi nové zkušenosti, prohloubil/a teoretickou část nebo se zaměřil/a na domov a rodinu. Pak se pokus vést konverzaci k budoucím příležitostem a k tomu, co můžeš společnosti přinést.

Pokud máš pocit, že potřebuješ pauzu, protože jsi unavený nebo máš rodinné povinnosti, zkus se zaměřit na pracovní nabídky na částečný úvazek, krátkodobé smlouvy, jednorázové projekty nebo freelancing.

 

 

4 mýty, které brání v nalezení zaměstnání ve věku 45+

Je těžké zůstat motivovaný/á, když hledáš práci a je ti více než 45 let. Jedním z prvních kroků, které můžeš podniknout, je vzdát se předsudků, které ti v nalezení práce brání.

 

Mýtus č. 1: „Jsem příliš starý/á na to, abych byl kdekoli zaměstnán“

Když dosáhneš věku 45 let, je strach přirozený. Musíš se ale soustředit především na své silné stránky.

Kromě toho, pokud můžeš nabídnout odborné znalosti, zdůrazni je ve svém životopise, motivačním dopise nebo přímo během pohovoru. A co víc, můžeš některé zajímavé otázky zaměstnavateli položit na konci pohovoru přímo ty, abys prokázal přínos, který můžeš společnosti přinést.

 

Mýtus č. 2: „Budu klasifikován/a jako méně produktivní, než mladí kandidáti“

Neexistuje žádný prokázaný vztah mezi věkem a úrovní produktivity. Nemusíš se tedy bát být inovativní a dokázat, že máš schopnost dotáhnout úkoly do zdárného konce. Naopak, díky zkušenostem můžeš přispět ke zvýšení produktivity společnosti.

 

Mýtus č. 3: „Nechtěl/a bych být pod dohledem mladších zaměstnanců“

Vzhledem k tomu, že se průmyslová odvětví v současné době vyvíjejí rychlostí světla, není vyloučeno, že tvůj manažer bude mladšího ročníku. Ale pokud ti důvěřuje a oceňuje tvůj příspěvek, neměl by ses obávat věkových rozdílů.

 

Mýtus č. 4: „Zaměstnavatelé nebudou souhlasit s mými mzdovými požadavky“

Pokud tvé mzdové požadavky přesahují nabízenu odměnu, snaž se zaměstnavatele ujistit, že za ni dostane kvalitní očekávanou práci.

 

Bez ohledu na tyto okolnosti, počet uchazečů starších 45 let, kteří mají potíže s hledáním nového zaměstnání, stále roste: 59% pracovníků starších 45 let udává, že je pro ně obtížné sehnat práci, oproti 41% – což je procento pro mladé lidi.

Právě proto by se měla mezi personalisty více uplatňovat strategie, jak přilákat a připravit starší pracovníky na zvládnutí technologického vývoje a udržet je až do důchodového věku.

A u pracovníků starších 45 let musí být prioritou několik klíčových opatření: neustálý rozvoj, flexibilita a adaptabilita k novým věcem.