Desítky tisíc maturantů, kteří si to letos namíří ze škol rovnou do práce, čeká nebývale otevřená náruč. Díky prosperující ekonomice a minimální nezaměstnanosti mají jedinečnou možnost zahájit kariéru snů. Jak podle nich vypadá?

Ekonomice se daří a podniky se přetahují o každého, kdo by rád a spolehlivě pracoval. Nabídek je hodně a není výjimkou, že si absolvent může vybírat z více pozic. V oborech, kde je situace na trhu práce skutečně vyhrocená, například v informačních technologiích, se firmy snaží nabídkou zaujmout dokonce už studenty z posledních ročníků. 

Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje například portál Jobs.cz, potvrzuje, že volných míst na trhu práce je dost. „Ne všichni si však najdou odpovídající zaměstnání hned. Nejlépe jsou na tom vysokoškoláci s IT zaměřením, konstruktéři či elektroinženýři,“ uvádí Dombrovský. Hůř jsou na tom podle něj absolventi humanitních oborů: „Ti třeba zpočátku musí vzít hůře placené místo nebo místo mimo obor, ale mají dnes možnosti rychle vyrůst, když získají praxi.“

Více informací >>