V českých nemocnicích chybí podle České lékařské komory asi tři tisíce zdravotních sester. Královéhradecký kraj je chce pro svá zařízení nově získat tím, že finančně podpoří studentky středních škol a to výměnou za slib, že následně na tři roky nastoupí do některé z krajských nemocnic. O něco podobného se už druhý školní rok pokouší státní podnik Lesy ČR, zjišťují ale první problémy. 

„Je to jedna z cest, jak lékařský zdravotnický personál přilákat do našich nemocnic," vysvětluje důvody novinky Aleš Cabicar z TOP 09, náměstek hejtmana Královehradeckého kraje zodpovědný za zdravotnictví.

Podobný přístup se prý už osvědčil při poskytování stipendií budoucím lékařům. Počítá i s tím, že někteří na domluvené pracoviště nenastoupí, obavy, že už vyplacené stipendium kraj zpátky nezíská, ale nemá.
„Myslím si, že každý má v sobě jistou dávku zodpovědnosti a že si splní své závazky vyplývající ze smlouvy, kterou podepsal."

Stipendia jsou ke studentům vstřícná, mohou proto nastat problémy

Zavázat si studenty pomocí stipendií se od začátku letošního roku pokouší Lesy ČR. V únoru je zavedly pro žáky lesnických oborů. Ti přitom po skončení studia nemusí nastoupit přímo ke státnímu podniku, stačí, když dva roky zůstanou v oboru a to třeba jako živnostníci.

Více informací >>