Revoluce začala, to je jasné. Označuje se termínem 4.0. Dotýká se všech oblastí, tedy i trhu práce. Do dvaceti let zmizí řada profesí, které dnes známe. Ale vzniknou i nová povolání, která si ještě neumíme představit. Ženám se ovšem bude muset trochu pomoci, přijdou o místa, která převezmou roboti.

Studií, úvah a komentářů, jak bude pracovní trh vypadat za dvacet let, je spousta. Podle jedné z tezí například zmizí až 30 % současných profesí. Podle jiné studie, té z ministerstva práce a sociálních věcí, to bude 10 % pracovních míst a u dalších 35 % míst dojde k podstatným změnám v konkrétních činnostech.

Každopádně se všechny prognózy shodují v jednom: změna bude radikální. A rychlá. „ Už v minulosti jsme byli schopni se přizpůsobit vývoji na pracovním trhu. Úředník za přepážkou v bance se stal finančním poradcem, písařky nahradily osobní asistentky a textové procesory. Rozdíl je dnes v tom, že životní cyklus dovedností je kratší než kdy dříve a ke změnám dochází ve zcela bezprecedentní míře,“ uvádí ve studii nazvané Revoluce dovedností odborníci z mezinárodní společnosti Manpower.

Více informací >>