Rekvalifikace jako nástroj dalšího profesního vzdělávání se absolvuje nad rámec školního vzdělávání. Znamená to, že se rekvalifikací můžete kvalifikovat na zcela novou profesi, nicméně nelze rekvalifikací získat vyšší stupeň vzdělání. Stejně tak lze rekvalifikaci využít pro doplnění nebo rozšíření dovedností a kompetencí pro určitou profesi a získat odbornou způsobilost pro její vykonávání. Rekvalifikace probíhají v různých typech vzdělávacích zařízení, která získala celostátně platnou akreditaci.

Informace o jednotlivých profesních kvalifikacích si můžete vyhledat na platformě Národní soustavy kvalifikací (NSK), která vznikla v roce 2007 a vychází z Národní soustavy povolání (NSP). Na platformě NSK jsou ve vazbě na databázi povolání NSP popsány kvalifikace jednotlivých pozic skrze kompetence a způsobilosti. Rekvalifikace realizované přes Krajské pobočky a kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR jsou velmi úzce navázány na NSK a většina akreditovaných rekvalifikačních kurzů je v souladu s touto platformou.

Zažádat o rekvalifikaci přes úřad práce můžete jedině, když jste evidovaný uchazeč nebo zájemce o zaměstnání na Úřadu práce ČR. Rekvalifikaci vždy zajišťuje pobočka úřadu práce, pod kterou spadáte podle místa trvalého bydliště. Úřad práce uhradí náklady za rekvalifikaci (tzv. kurzovné) a může vám také poskytnout příspěvek na jízdné nebo pojištění pro případ škody. Pokud jste uchazeč o zaměstnání, tak vám úřad práce během rekvalifikace proplácí podporu v nezaměstnanosti. 

Více informací >>