Švédsko se dost možná stane zemí bankovních robotů. V největší bance v zemi Nordea Bank roboti ve velkém nahrazují lidský personál, čímž výrazně snižují náklady. Automatizaci se nebrání ani ostatní švédské banky.

Nordea Bank se stává tahounem automatizace ve světě financí. Její šéf Casper von Koskull dokonce tvrdí, že ve finančnictví bude za deset let pracovat jen polovina lidí, než je tomu dnes. Nordea Bank propustí šest tisíc lidí. Automaty a roboti převezmou širokou škálu pozic od správy majetku po telefonní hovory s drobnými klienty. Podle von Koskulla je to jediná cesta, jak zůstat v budoucnu konkurenceschopný, píše agentura Bloomberg.

Ovšem i další banky pošilhávají po tom, že část lidí nahradí roboty. Ředitel jiné velké švédské banky SEB AB Johan Torgeby se nechal slyšet, že co může být zautomatizováno, bude zautomatizováno.

Šéf Svenska Handelsbanken Anders Bouvin připustil, že díky digitálním technologiím se fungování banky zefektivní, ačkoliv dříve byla banka zavádění robotů na svých pobočkách skeptická. Detaily chce banka zveřejnit až po konci třetího čtvrtletí. Švédská média ovšem spekulují, že robotizace by mohla připravit o práci na dva tisíce lidí.

Více informací >>