Bezpochyby nejzajímavější dimenzí české ekonomiky je momentálně trh práce. Ten za poslední dobu zažil hned dvě revoluce. Zatímco rozvoj moderních technologií značně zamíchal s jeho strukturu, silný ekonomický růst a bezprecedentně nízká nezaměstnanost zase výrazně zatočily s poměrem sil na straně poptávky a nabídky. Povolaným průvodcem nezanedbatelnými změnami, které se na pracovním trhu udály za poslední dvě desetiletí, je přitom personálně poradenská společnost HAYS, která v ČR loví talenty z řad kvalifikovaných pracovníků již 20 let. Jak tedy podle její analýzy vypadal český trh práce v roce 1998 a jak se proměnil do roku 2018?

Nejen pro český pracovní trh byl klíčový nástup technologií a internetu. Takřka nepostradatelnou součástí života se stala oblast e-commerce, v rámci které, jak se zdá, Češi hrají prim. První e-shopy v ČR začaly vznikat již v polovině 90. let a nyní jich zde funguje zhruba 40 tisíc, což je v přepočtu na obyvatele nejvíce v celé Evropě. V roce 2017 nakupovalo na internetu pravidelně kolem pěti milionů Čechů, z čehož vyplývá vysoká poptávka po odbornících na zavádění, rozvoj a údržbu online platforem.

Dynamicky rostoucí poptávku po kvalifikované pracovní síle generují také centra sdílených služeb zakládané především nadnárodními organizacemi. Těch už v Česku existuje více než 200. „Tento sektor je momentálně jedním z nejrychleji rostoucích a očekává se, že do roku 2020 bude zaměstnávat v ČR více než 100 tisíc lidí. Po Polsku je Česká republika pro tato centra druhým největším trhem v regionu střední a východní Evropy,“ říká Ladislav Kučera, ředitel společnosti HAYS pro Českou republiku.

Více informací >>