Zaměstnanci státu se příští rok mohou těšit na podstatné zvýšení platů. Vláda se dnes dohodla na tom, že na platy ve veřejné sféře příští rok pošle o osm procent více než letos. Původně přitom vláda počítala s navýšením sumy o šest procent. Osmiprocentní zvýšení znamená nárůst zhruba 25 miliard korun.

Platové tarify neporostou plošně. Většině pracovníků by se měly zvednout o čtyři procenta, vojákům a policistům pak o dvě procenta. Navýšení u jednotlivých profesí chce vláda v pátek projednat s odbory.

Víceméně jsme se domluvili na kompromisu, který rezultuje do průměru asi osm procent s tím, že je to podle jednotlivých profesí, cituje agentura ČTK premiéra Andreje Babiše.

Průměrný plat ve veřejném sektoru činil v prvním čtvrtletí letošního roku 32 725 korun. Meziročně se zvedl o 14,2 procenta. Polovina lidí vydělávala přes 30 623 korun, uvádí s odkazem na informační systém o průměrném výdělku ČTK.

Státní úřady a organizace by měly v rámci takzvané systematizace od příštího roku zrušit 1327 míst, z toho 281 míst je obsazených. Rozpočet by tak měl podle výpočtů vlády uspořit 1,24 miliardy korun.

Více informací >>