Pravděpodobně již víš, že pohovor umožňuje zaměstnavateli, aby lépe poznal tebe a tvé dovednosti. Pohovor je ale také ideální příležitost pro to, aby ses dozvěděl/a více o společnosti, pozici, o kterou se ucházíš, a o pracovním prostředí. Položení správných otázek ti může napomoci zjistit, zda je daná pozice pro tebe ta pravá, a také tím zaměstnavateli ukážeš svůj zájem.

Na konci pohovoru budeš mít zpravidla možnost klást otázky. V ideálním případě bys měl/a mít připraveny alespoň dvě otázky, abys potenciálnímu zaměstnavateli ukázal/a, že jsi motivovaný/á a připravený/á ujmout se nové role.

V tomto článku ti předložíme několik návrhů, aby ses cítil/a připraven/a na svůj pohovor. Tím budeš o krok napřed k získání pracovní pozice!

 

Otázky, které můžeš položit zaměstnavateli

1. Můžete mi poskytnout více podrobností o každodenních povinnostech, které zahrnuje tato pozice?

Nyní máš šanci dozvědět se co nejvíce informací o práci, o kterou se ucházíš. Ujisti se, že je to opravdu to, co chceš. Čím víc se dozvíš o každodenní náplni práce, tím lépe budeš moci odhadnout potřebné schopnosti a dovednosti, které se od tebe budou při výkonu očekávat.

 

2. Jaké vlastnosti jsou podle Vás nezbytné pro pracovníka na této pozici?

Z této otázky můžeš zjistit klíčové informace, které nejsou v popisu práce. Dozvíš se o kultuře a pracovním prostředí společnosti, i to, jaká očekávání má od tebe tvůj zaměstnavatel.

Tip: Snaž se co nejvíce vyhnout uzavřeným otázkám, kde je odpověď omezena na jednoduché "ano" nebo "ne", a také otázkám, které jsou naopak natolik široké, že by bylo obtížné získat konkrétní odpověď. Nechceš, aby se personalista cítil zahnaný do kouta, když se snažíš zanechat pozitivní dojem.

 

3. Můžete mi povědět o kultuře společnosti?

Podle popisu pozice budeš moci posoudit, jak vhodná by pro tebe nová práce byla. Pokus se během pohovoru využít příležitosti a ujisti se, že jsi spokojený/á s pracovním prostředím.

 

4. Jak vidíte vývoj společnosti v příštích 5 letech?

Pokud plánuješ pokračovat v zaměstnání po delší dobu, musíš být schopen/schopna vidět neustálý vývoj společnosti, aby ses mohl/a rozvíjet jako součást skupiny.

 

5. Koho považujete za největšího soupeře firmy a proč?

Teoreticky bys již měl/a mít konkrétní představu o konkurenci společnosti, ale pomáhá dozvědět se tyto informace přímo od budoucího zaměstnavatele.

 

6. Jaké jsou největší příležitosti, které společnost v současné době má?

Tato otázka ukazuje, že se chceš zapojit a že máš zájem o celkové budování společnosti. Pomůže ti také zjistit, kam bude společnost v blízké budoucnosti směřovat.

 

7. Jaké jsou největší výzvy, kterým společnost/oddělení v současné době čelí?

Na druhou stranu je vhodné zeptat se i na výzvy. To ti pomůže objevit úskalí specifická pro dané odvětví a možná dokonce identifikovat konkrétní oblasti, kde budou tvé dovednosti užitečné.

 

8. Jaká je typická profesní dráha pro zaměstnance na této pozici?

Tato otázka ti může pomoci dozvědět se více o interním procesu pro postup v rámci společnosti. Tím, že položíš tuto otázku, dokazuješ svému novému týmu, že máš zájem o růst ve společnosti – jen se ujisti, že se nevyjádříš způsobem, který je příliš vázaný na finanční ohodnocení (např. kdy budu moci dosáhnout na vyšší mzdu?)

 

9. Jaký typ člověka by byl podle Vás ideálním kandidátem na tuto pozici? Odpovídám takovému profilu já?

Tuto otázku doporučujeme, protože nepředstavuje stejné riziko, jako když se zeptáš "Jak jsou na tom ostatní kandidáti, o kterých uvažujete a jak si ve srovnání s nimi stojím já?", ale slouží stejnému účelu: pomůže ti rychle a jasně zjistit, zda to, co můžeš nabídnout, zcela odpovídá tomu, co společnost hledá v ideálním kandidátovi.

 

10. Jaké jsou další kroky v náborovém procesu?

S touto otázkou jim můžeš ukázat, že se nemůžeš dočkat, až se posuneš dál. Budeš se také moci dozvědět důležité informace o jejich konkrétních plánech pro náborový proces – při znalosti dalších kroků budeš vědět, kdy očekávat odpověď.

Pamatuj: Snaž se ještě neptat na mzdu nebo konkrétní výhody. Doporučujeme ti počkat do poslední fáze náborového procesu na zahájení jednání se zaměstnavatelem nebo personalistou.

 

V současném kontextu pandemie bys jim mohl/a položit některé konkrétní otázky, jako jsou:

Jak jste změnili zdravotní a bezpečnostní protokol v souvislosti s pandemií?

Mnoho společností přijalo v tomto období různá opatření k zajištění zdraví zaměstnanců. Většina z nich například zavedla nová hygienická opatření; některé společnosti poskytují speciální sady pro ochranu zaměstnanců; další se uchýlily ke změně pracovního harmonogramu tak, aby bylo současně přítomno méně zaměstnanců.

 

Pokud je u jednoho ze zaměstnanců potvrzen COVID-19, jaká opatření podniknete?

Zaměstnavatel by měl být schopen poskytnout ti jasné informace o svém interním protokolu, pokud je u zaměstnance potvrzená nákaza. V ideálním případě by společnosti měly mít jasně stanovené postupy pro izolaci lidí s příznaky a zaměstnanci by měli být schopni v souladu s těmito předpisy jednat.

Současné okolnosti postavily mnoho lidí do pozice přijímání obtížných rozhodnutí na pracovišti. Získáním odpovědí na tyto typy otázek z pohovoru budeš moci učinit mnohem informovanější rozhodnutí o tvé bezpečnosti v práci.

 

V tomto článku jsme navrhli pouze několik doporučení pro otázky, které můžeš položit svému zaměstnavateli během pohovoru. Je však důležité je přizpůsobit na základě toho, jak diskuse probíhá – některé otázky, které připravuješ, mohou být zodpovězeny již dříve během pohovoru.

 

Takže pamatuj: kromě času, který věnuješ všeobecné přípravě na pohovor, vyčleň také dostatek času na otázky, které na konci položíš zaměstnavateli. A co je možná ještě důležitější, buď přirozený/á, vůbec se nemusíš bát klást konkrétní otázky. Nakonec ti tyto informace pomohou učinit nejlepší rozhodnutí a poskytnou ti hladší a jistější cestu k požadované pracovní nabídce!

 

Účastnil ses v poslední době pohovoru? Poděl se o své zkušenosti s ostatními kandidáty zde: https://www.kdepracujeme.cz/pridej-pohovor