Nezaměstnanost bude dál klesat. Lidé dostanou přidáno, ale jen v některých oborech, nabídka benefitů se zefektivní. Začne se více jednat o pracovních nabídkách pro cizince. A roboti se blíží. Co nás čeká v novém roce na trhu práce, odhadují přední čeští personalisté.

Personalisté se shodují, že na pracovním trhu 2018 bude pokračovat „rvačka“ o zaměstnance. A vzhledem k tomu, že mezi nezaměstnanými jsou ti, co už zřejmě do práce nikdy nepůjdou, budou si firmy přetahovat lidi mezi sebou. Čím? Vyšší mzdou, zajímavými benefity, přátelskou firemní kulturou.

Nezaměstnanost - dál klesá

Nezaměstnanost poklesne ještě o pár desetin procentního bodu. „Zvýší se ovšem počet volných míst. Například už v listopadu bylo v Česku celkem 265 469 nezaměstnaných a volných míst bylo celkem 213 790,“ říká František Jareš z personální agentury Student.

Podle Jiřího Halbrštáta z personální společnosti ManpowerGroup se zvětšuje paradox na trhu práce, kdy roste nabídka práce, kterou buď nikdo nechce dělat, nebo na ni nemá kvalifikaci, a zároveň zůstává obrovské množství lidí, kteří musí akceptovat pro ně podřadnou práci za málo peněz. „Na pracovní inzeráty již nebude firmám reagovat prakticky nikdo a firmy si budou stále přetahovat zaměstnance za vyšší mzdy,“ míní Jiří Halbrštát.

Mzdy  - vyšší ve výrobě a logistice

Více informací