Mediátor řešící spory. Člověk, který radí šéfům, jak přistupovat k zaměstnancům. Kouč a mentor, který podporuje kreativitu pracovníků a rozvíjí firemní kulturu. To vše zahrnuje role happiness manažera. V Česku jejich počty rostou a mají platy na úrovni ředitelů.

„Není to klaun pro rozveselení zaměstnanců. Happiness manažer má daleko složitější pozici. Měl by to být charismatický lídr, jehož si vedení firmy i zaměstnanci váží tak, že dokáže ovlivňovat chod firmy a vztahy posunovat dopředu,“ vysvětluje Věra Koukalová, jedna z happiness manažerek v ČR a poradkyně České manažerské asociace.

Podle jejích odhadů takových manažerů je u nás zhruba stovka. Oficiálně se však hovoří o 15 osobách, které působí v nadnárodních korporacích nebo startupech.

Mezi průkopníky těchto postů v podnikatelské sféře patří v Česku například společnosti Avast, Etnetera Group, Zoot či startup Robeeto.

Mzdy happiness manažerů skutečně odpovídají roli, kterou ve firmě hrají. „Jsou součástí vyššího managementu i HR. Jejich práce je velmi náročná, musí být mimořádně kvalifikovaní a očekávají se od nich výrazné výsledky. Jejich platy se podle mého odhadu pohybují mezi 50 tisíci a 70 tisíci korunami a v případě Chief Happiness Officer je rozpětí 80 až 120 tisíc korun,“ říká pro web Euro.cz Koukalová.

Více informací >>