Nedostatek lidí na trhu práce nutí firmy rychleji investovat do robotizace a umělé inteligence. Do pěti let se tak výrazně změní skladba profesí. Roboti už nyní přebírají práci třeba řidičům, prodavačům či administrativním pracovníkům. Objevují se však nová povolání budoucnosti.

Se změnami, které s sebou nese současná čtvrtá průmyslová revoluce označená 4.0, a s novými nároky na dovednosti jednotlivých uchazečů, budou potřeba lidé na pozice, jako jsou například operátor dronů, happiness manažer, specialisté na big data, cloudové služby a virální marketing.

Většina nových profesí souvisí s počítači, jsou jimi různí vývojáři a designéři IT. Chytré telefony, dostupné laptopy a všudypřítomný internet však zrychlily práci v mnoha dalších sférách, a tak přibývají pracovní pozice typu pilot dronu, manažer e-learningu nebo virtuální asistent.

„Některé nové profese přinesly také možnosti velkého výdělku. Jedná se například o blogery či youtubery, kteří propagují určité zboží a díky své velké skupině sledujících osloví najednou nevídaně velké publikum,“ říká Tomáš Surka, řídící partner české pobočky personálněporadenské společnosti Devire.

Stále častěji můžete vidět v inzerátech volných pracovních míst i pozici manažera štěstí, v angličtině Chief Hapiness Officer. Ve firmách se stará o to, aby se lidé cítili v práci dobře.

S jakými zajímavými profesemi se můžete už dnes na trhu setkat a co musíte umět, abyste se mohli o povolání budoucnosti ucházet?

Více informací >>