Zaměstnavatelé nyní shánějí pracovníky, protože nezaměstnanost je nejnižší od roku 1997. V Moravskoslezském kraji s nejvyšší nezaměstnaností skončil projekt, jenž si kladl za cíl pomoci starším ženám. Ty kromě věku mají i zdravotní handicap, s nímž ale mohou pracovat – například rakovinu. Z 20 ale mají v současnosti práci jen čtyři.

Nezaměstnanost v Česku je rekordně nízká. Úřad práce červencový stav ve středu 8. srpna vyhodnotil jako nejlepší od roku 1997. I když zaměstnavatelé zoufale shánějí pracovníky, o jednu skupinu nezaměstnaných se neperou – o osoby v předdůchodovém věku. Těch je nyní bez práce 57 tisíc, tedy téměř čtvrtina z celkového počtu uchazečů. I lidé nad 55 let tak mají podle generální ředitelky Úřadu práce Kateřiny Sadílkové teoreticky větší šanci najít si práci. Potíž ale podle ní může být v jejich znalostech cizích jazyků a práce s počítačem.

„S technickým pokrokem se mění požadavky a potřeby zaměstnavatelů,“ napsala LN Sadílková. V Moravskoslezském kraji, kde je nejvyšší nezaměstnanost, nyní skončil projekt, který si kladl za cíl pomoci starším ženám. Ty kromě věku mají i zdravotní handicap, se kterým ale mohou pracovat – prodělaly například rakovinu. Z 20 ale mají v současnosti práci jen čtyři.

Vyšší šance na práci

Před dvěma lety odstartoval projekt Věkem 55+ a zdravotním postižením nekončí pracovní kariéra. Zapojilo se do něj 20 žen z Moravskoslezského kraje – tedy části republiky, která má nejvyšší nezaměstnanost. Tyto účastnice byly dlouhodobě evidovány na úřadu práce. Všechny mají zdravotní handicap, který jim sám o sobě nebrání vstoupit na trh práce. Některé z nich prodělaly rakovinu.

Více informací >>